Chef for ONE day @ Restaurant One* – Roermond (NL)

Restaurant One viert hun 10 jaar jubileum dit jaar en dit mag zeker niet ongezien voorbij gaan. Voor het jubileum hebben ze 10 gelukkige foodies uitgenodigd om een dag mee te draaien in de keuken en daarna wordt de foodie verwend met een veel gangen diner met aangepaste wijnen.

Deze actie werd op facebook gelanceerd en oh ja oh ja, ik werd op het laatste nippertje nog geselecteerd tot de 10de en ook de allerlaatste foodie om ‘Chef for One day’ te mogen bijwonen. Lucky me!

Zoals elke foodie droom ik al lang om eens in een professionele keuken te mogen meedraaien.

Op een warme vrijdag reed ik richting Roermond om rond 14u te starten bij restaurant One.
Roermond is voornamelijk bekend (onder de toeristen) door de Designer Outlet waar heel veel belgen, nederlanders en duitsers naartoe gaan om merkkledij te kopen met kortingen.
Zo heb ik nog even kunnen shoppen in de Outlet en iets voor 14u kwam ik aan bij restaurant One om mijn shift te starten.

Chef Edwin kwam mij verwelkomen en man man man, wat een sympathieke mens is chef Edwin wel niet !

Eerst heb ik kennis kunnen maken met het keukenteam, en ja ze waren al volop aan het werken in de keuken :O

Daarna liet chef Edwin mij het hele restaurant zien en gingen we door plaatsen waar de klanten niet zouden komen.

We gingen ook een verdiep naar boven waar alle extra/nieuwe borden, glazen en bestek staan. Boven wordt ook de wijnen gestockeerd. Er is boven ook een kamer en een kleedkamer beschikbaar voor het personeel.

Misschien eerst een kleine geschiedenis over restaurant One.
10 jaar geleden stonden ze op een andere locatie en werkte Edwin en Bethany met z’n 2tjes en zo stap voor stap groeiden ze tot waar ze nu zijn. Hun huidige locatie is gevestigd in een oude elektriciteitscentrale.

Het restaurant is heel cosy ingericht. Voor mij is het echt geslaagd.

Iets boven de begaande grond is er een klein zaaltje die klanten kunnen reserveren voor een private dining of het kan ook gebruikt worden als een vergaderzaal. Echt heel chique.

Nog een weetje, Edwin en Bethany hebben ervoor gekozen om enkel met ronde tafels te werken. Dit maakt de dining experience nog intiemer en gezelliger. Is ook afgeleid van hun naam ‘O’ne.

Eens terug in de keuken krijg ik mijn eigen One short. Nu alles compleet is mocht ik beginnen meehelpen met de mise en place.

Ik werkte voornamelijk samen met Rok. Hij heeft hiervoor bij Pure C gewerkt. Deze jongen heeft heel wat kennis 🙂

Van hem mocht ik bolletjes uit een watermeloen ‘graven’. Dit heb ik nooit gedaan en was wel leuk om te doen.
De watermeloen is een element van het voorgerecht.

De Rok is bieslookmayonaise aan het draaien en ik mocht proeven. Man man man, een smaakbom die ontploft was in mijn mond. Lekker!

Na de watermeloen mocht ik beginnen met de kreeft. De kreeft moest uit zijn schaal gehaald worden. Een delicaat werk. Het mag niet te zacht zijn want dan krijg je het vlees er niet uit en te hard mag het ook niet want dan maak je het vlees kapot. Het is mij gelukt om het vlees eruit te halen zonder iets kapot te maken. Happy me 🙂

Edwin heeft een eigen moestuin waar hij 80% – 90% van zijn groenten/bloemen/blaadjes ,waarmee hij werkt, van haalt. Met Otto gingen we samen naar de tuin om verse bloemen/blaadjes te plukken voor de avondservice. Eens geplukt, gewassen en gedroogd verschijnen ze direct op het bord. Verser kan je ze niet hebben.

De soorten planten, bloemen, groenten, etc kan ik niet meer bijhouden, er zijn hier zoveel soorten.

De soorten planten, bloemen, groenten, etc kan ik niet meer bijhouden, er zijn hier zoveel soorten.

Na het plukken van de blaadjes, bloemen en de groenten is het tijd om ze te wassen. Ze worden eerst gespoeld met zoutwater en daarna worden ze in een badje gelegd met ijswater. Daarna worden ze gedroogd en zijn ze klaar voor gebruik 🙂

Mijn volgende taak is om het tussengerecht, de rundscarpaccio voor te bereiden. Hier hebben ze rundscarpaccio anders geïnterpreteerd.
Een stukje rundsvlees wordt dan met een ‘hamer’ plat geslagen zodat het dun genoeg is om carpaccio van te maken. Armkracht is vereist voor dit jobke.
Heb mij zéér goed geamuseerd met het jobke, echt leuk om te doen 🙂

Edwin heeft van de fruitboer heel veel kersen gekregen en hij was alles in een potje aan het doen om het te fermenteren om later een nieuw gerecht van te maken. Heb dan mee de deksel op de potjes mogen zetten.

Elke werkdag is er ook eten voorzien voor het personeel. Hier mag iedereen 1 dag koken, regel is dat er altijd vlees of vis en groentjes moeten zijn. Vandaag was het de beurt aan Lotte, de souschef van Edwin. Ze heeft zuurvlees met verse frietjes en salade gemaakt. En natuurlijk mocht ik ook een bordje mee eten 🙂
Ik had nog nooit van zuurvlees gehoord of gegeten. Reden meer om te proeven!

Zuurvlees ziet er eigenlijk uit als stoofvlees bij ons in België. De smaak was echt goed, het was een beetje zoet-zuur en het vlees was super mals. Echt verrassend lekker! Dank u Lotte 😀
Het was ook heel goed weer dus konden we buiten op het terras (aan het water) eten en wat kunnen praten met de chef 🙂

Rond 17u heeft iedereen gegeten en zijn ze allemaal terug aan het werk. De eerste gasten komen al om 17u30. Wat echt heel vroeg is in vergelijking met hier in België. De meeste restaurants zijn niet vóór 19u open.

Hier krijgen alle gasten dezelfde hoeveelheid amuses. Wat ik echt super vind want ik weet dat de hoeveelheid amuses bij heel wat restaurants wordt bepaald aan de hand van hoeveel gangen de gasten nemen en dat vind ik minder aantrekkelijk.

Bij het maken van de amuses mocht ik meehelpen. Het spuiten van de espuma in het glas, bloemetjes leggen, dresseren, enz. , echt super leuk om te doen.

Na een uur en half te mogen meewerken aan de amuses werd ik uitgenodigd om aan de chefs table plaats te nemen. Ze gaan mij nu verwennen van A tot Z. Een verrassingsmenu met de wijnen van Joost.

Sommelier Joost werkt hier al een aantal jaren en hij doet het echt heel goed. Kennis van zaken en heel vriendelijk. Meer moet dat niet zijn 🙂

Om te beginnen had ik gekozen voor een non-alcoholische cocktail en Joost had mij kunnen verrassen met zijn combinatie van bloedsinaasappel en passievrucht. Super fris en lekker! Mijn avond kon niet meer stuk 🙂

De amuses waar ik mocht aan meewerken, mocht ik nu zelf proeven. Ze zien er echt uit als kunstwerken, stuk voor stuk !

Eitje gevuld met asperge hollandaise, afgewerkt met gefrituurde doperwt.

Gefrituurde aardappelnestje met piccalilly

Volgende amuse was gepresenteerd in een mooi glas.
Fantasie van komkommer. Lekker fris!

  

Goed begonnen is half gewonnen zeggen ze altijd.
Tijd voor de verrassingsmenu.

1ste gerecht: Canner kreeft met burrata, kerstomaten, watermeloen, bieslook en afgewerkt met een tomatenbouillon

De kreeft en de watermeloen die ik mee had helpen voorbereiden tijdens mijn mise en place kreeg ik nu op bord. Top top gerecht, super fris, kleurrijk en lekker!

2de gerecht: Boeuf la roche met topioca parels, soja, wasabi en zeewier

Het vlees die ik mocht ‘plat slagen’ mocht ik nu proeven. Yummy!

3de gerecht: Limburgse ‘AAA’ asperges met ei, bieslook, heerlijke boerenboter en aardappel crunch

De asperges zijn van topkwaliteit! En ook 1 van de laatste van het seizoen. Heb echt genoten van dit veggie gerecht!

4de gerecht: Een stukje schol met citroengras, venkel en dragon

5de gerecht: Bouillabaisse, kokkels, langoustine, scheermesjes met saffraan, bisque, gember en kruiden

Deze werd gepresenteerd door Lotte herself. Deze was echt uitstekend.

6de gerecht: Geuldal lam met witte, groene asperges, yoghurt en specerijen

Goh goh, wat had ik geluk, het was de laatste dag dat ze de lam serveerden want het seizoen was net voorbij. Ik ben echt een fan van lam en met dit gerecht heeft chef Edwin mij van mijn sokken geblazen. Top top gerecht!

7de gerecht: Formagetta a la rose, snijbiet, huisgemaakte mosterd en spek

Dit gerecht was DÉ verrassing van de avond. Deze heeft de thaise patisserie chef samen met Edwin bedacht. Persoonlijk ben ik nog niet zo voor kaas (ben het aan leren eten) en de geitenkaas die aanwezig was ging o zo goed samen met de aardappel en de kruiden. Wie heeft ooit gedacht dat deze combinatie zo lekker kon zijn! Echt de moeite!

8ste gerecht: in een mooi glaasje 70% pure chocolade (Ecuador bonen), vergezeld met ijs van pompoenpitten, koekjes en sinaasappel

Eerst dacht ik oh nee, deze ging echt veel te zwaar zijn, zoveel chocolade na zoveel gangen. MAAR het was weer een top gerecht. De chocolade was totaal niet zwaar met de goede combinatie!

9ste en ook het aller laatste gerecht van de avond: een citroentaartje met rabarber, meringue en roze peper

Persoonlijk ben ik niet zo fan van taartjes als dessert. Maar na dit citroentaartje moet ik het herbekijken. Deze was echt lekker gemaakt en de smaken waren zo goed, lekker licht. Echt mooi om het verrassingsmenu te eindigen.

Bij elke gang serveerde Joost ook een aangepaste wijn bij. De kennis en de manier waarop hij alles uitlegde was precies dat hij dit al jaren aan het doen is. Maar hij is maar een paar jaar bezig en ik moet het echt zeggen, hier zit heel veel talent in. De wijnen waren zeer goed.

 

   

 

Na het diner werd er nog gevraagd of ik nog koffie wou en natuurlijk wou ik het 🙂

Deze werd geserveerd door Ann, de vriendin van Bas van Kranen. Head chef van restaurant De Leuf. Ik had ze al herkend in het begin want ik volg haar al even op Instagram. Wist niet dat ze hier werkt, zéér leuk om haar eens in het echt gezien te hebben.

Er kwam nog heel wat lekkers bij de koffie. Van zo’n friandises word ik blij, alles huisgemaakt. Heb al heel wat (sterren)restaurants bezocht waar ik enkel pralines kreeg bij de koffie en daar vragen zij dan 8 euro per kopje voor, daar heb echt een hekel aan. Dat is echt geen moeite doen. Maar gelukkig is het hier niet zo!

Edwin kwam er nog bijzitten en hadden we nog wat verder zitten babbelen. Rond 12u30 is de keuken volledig opgeruimd en schoongemaakt. Hoogtijd om een groepsfoto te nemen, samen met het keukenteam en het zaalteam.
Na de foto kreeg ik nog een souvenirzakje van restaurant One mee. Wat zat er in het zakje? Awel, huisgemaakte nootjes, pure chocolade, gezouten karamel en een balpen. Merci daarvoor!

Met een volle buik en een happy feeling verliet ik rond 1u ‘ s nachts het restaurant om terug richting ’t Stad te gaan.

Edwin, Bethany en heel het One team, super bedankt voor deze fantastische ervaring. Heb heel wat bijgeleerd, zo kon ik zien hoe alles achter de schermen gebeurd. En ben blij dat ik de mise en place mee mocht doen, het is welliswaar een jongensdroom die uit is gekomen voor mij! Dank u voor de hospitality en al het lekkers!

Restaurant One is wat mij betreft een volwaardig Michelin restaurant waar ik zeker terug zou komen met de vriendin om met haar samen te genieten van de lekkere keuken en de vriendelijke bediening.

Wil je zelf ook in mijn voetsporen treden? Dat kan! Op de site vind je gewoon een chef for One day formulier. Gewoon invullen en je wordt gecontacteerd om een dagje mee te draaien in de keuken 🙂
https://www.restaurantone.nl/nl/specials/chef-day 

 

#Foodspotted

Restaurant ONE
ECI 17, 6041 MA Roermond, Nederland
www.restaurantone.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.