Op een regenachtige zondag reden we richting Haarlem om te genieten van de Sunday Sessions van chef Jeroen De Zeeuw.
Zoals aangeraden op de website, is het best om te parkeren in de parkeergarage Centraal station. Die is 7 min (wandelen) van het restaurant. Straatparkeren in Haarlem is vrij duur (5,3 euro per uur), ja, geldt ook voor zondag 🙂
Haarlem lijkt wat ons betreft wel hard op Amsterdam. Veel water en bruggen, lekker gezellig!
Restaurant De Zeeuw is gelegen in het hartje van Haarlem. Het restaurant is vrij klein maar is hip en gezellig.Â
Â
We werden warm ontvangen door Janine (partner van de chef en sommelier van het restaurant) en kregen een tafel aan de raam.Â
Starten deden we natuurlijk met champagne, deze keer was het de André Clouet.
Hierbij een aantal amuses om te starten:
Wagyu cecina
Krokant van Zeeuwse mossel met crème van mossel en kombu
Luchtig eitje: Crème van eidooier, salade van aardappel en Noordzeekrab, palingschuim en aardappelkaantjes
Cilinder van cacao met gerookte osseworst, piccalilly en truffel
De amuses hebben de smaakpapillen opengetrokken en we zijn heel benieuwd naar de gerechten van de chef.
Warm brood en brioche brood kwam ook aan tafel.Â
Niets is beter dan warm brood geserveerd krijgen, mmmm 🙂
Aangepaste wijnen kan er natuurlijk niet ontbreken hier bij restaurant De Zeeuw maar sommelier Janine heeft ook een 0% arrangement gemaakt en daar waren we ook heel benieuwd naar.
Voor de wijn startte we met Selbach Trutta Fario Riesling Kabinett 2017
Voor de 0% arrangement was het een Ice ball jasmine tea zonder toegevoegde suiker
Het eerste gerecht was iets heel fris, perfect om mee te starten.
Zeeuwse platte oester, ceviche van limoenblad, crème van dille, groene appel en komkommer en afgewerkt met Oscietra kaviaar
De volgende wijn was de Pignocco Santa Barbara.
Langs de andere kant van de tafel was het een gin & tonic de Zeeuw, East Imperial TonicGeroosterde
2de tussengerecht was de langoustine/coquille met dashi boter, creme van champignon, gebakken bloemkool en krokant van gefermenteerde paddenstoel
De cuisson van de langoustine en coquille waren perfect!
Het volgend gerecht was een vegetarische gerechtje. Hierbij schok Janine een leuke chardonnay van Goedverwacht – Great Expectations 2021.
Als non-alcohol was het de Appalina Chardonnay.
Het veggie gerecht was een hoeve eitje met schorseneer, creme van schorseneer, wintertruffel en saus van bospaddestoelen.
Het eigeel liep er mooi uit bij het doorprikken van de ei dooier, zoals het moet 😉
Rode wijn mocht er niet ontbreken voor het volgend gerecht.
Bisou d’Or Merlot
Aan de overkant een mocktail op basis van bitter, yuzu, merlot en koffie in een mooie sherry glasÂ
Als 4de tussengerecht, een vleesgerecht was het een perfect gegaarde jonge duif, op het karkas gebraden met creme van dadel, yuzu en geroosterd witloof. De geconfijte boutjes gegaard op de barbecue werd apart geserveerd.
Voor het hoofdgerecht mochten we onze messen zelf kiezen. Altijd leuk als extra 😉
Als laatste rode wijn was het de Chianti Grati 2020
Voor het 0% arrangement kwamen we terug bij een Appalina, deze keer de Merlot versie
Voor het hoofdgerecht kregen we de barbarie eend met krokant gebakken zwezerik, aardpeer en kervelsalade. Afgewerkt met jus de carcasses en verse truffel.
Na al het zoute is het tijd voor wat zoets.
Voor de dessertwijn kregen we de Rolf Binder – Private Cellar Selection Barbossa Valley
Espresso Martini, chocolade en cream
Het dessert was voor ons een zéér aangename verassing. Het was een praline mousse met hazelnoot biscuit, clementine, roomijs van Werther’s echte, tonkaboon en caramel
Dit dessert was echt fenomenaal! Je zou denken dat het dessert heel zwaar zou zijn met ‘zoveel’ chocolade maar de balans tussen zoet en zuur was echt perfect. We kunnen nu al zeggen dat dit tot nu toe het beste dessert van 2022 is. Wauw!
Bij de koffie kunnen de friandises natuurlijk niet ontbreken:
Macaron met speculoos / Macaron met banaan en yuzu
Bonbon met creme brûlée
Canneleé / Gezouten karamel
We hebben enorm genoten van de gastvrijheid, lekkere wijnen en de leuke 0% arrangement van de gastvrouw / bedieningsteam.
De smaakpapillen waren ook getrakteerd op zoveel lekkers. De chef is heel ambitieus en zijn kookniveau is zéér hoog. We kijken uit naar de toekomst plannen van de chef en team en hopen ze binnenkort weer te mogen bezoeken.
#Foodspotted
Restaurant De Zeeuw
Nassaustraat 15 ZW
2011 PH Haarlem, Nederland
https://www.restaurantdezeeuw.nl/
Â