Het Gebaar* – Antwerpen

Op vrijdag 16 november 2012 gingen we onverwachts (voor mij toch alleszins) naar Het Gebaar van Roger Van Damme in Antwerpen. Mijn vriendin had blijkbaar een supriselunch gepland voor mijn verjaardag.

Aangezien we in Antwerpen op kot zitten gingen we te voet naar Het Gebaar. Ik was zo blij dat we naar daar gingen want om eerlijk te zijn, Het Gebaar moet je gedaan hebben, zeker voor iemand die graag op restaurants gaat. Bij deze nog is bedankt voor het mooie cadeau schat.

Mijn vriendin had om 13u gereserveerd. Het restaurant zat zo goed als vol. We kregen een tafel juist naast de lift, waar al het eten van de keuken uitkomt. Het stoorde ons wel dat we die tafel hadden gekregen, de obers liepen daar constant heen en weer, rust en privacy hadden we echt niet. Ik vond het ook helemaal niet kunnen dat we die plaats kregen, zeker omdat mijn vriendin een maand op voorhand had gereserveerd. Onze tafel was precies gewoon een extra tafel bijgezet omdat ze ons ‘vergeten’ waren. Het maakte al direct een slechte indruk met zo’n organisatie.

Als aperitief kozen we allebei voor de champagne. Het was ééntje van Laurent-Perrier Brut. De champagne was zeer lekker en koud. Daarbij kregen we ook een bordje knabbelkoekjes. Het brood, zout en peper werdt tegelijk geserveerd met het aperitief.

IMG_0142

 

Bij Het Gebaar kan je uitsluitend à la carte nemen, een tasting menu bestaat daar niet. Op de menukaart stonden een 6-tal hoofdgerechten en 5-tal desserten.

Als amuse kregen we bloemkoolsoepje geserveerd in een mooi glas. Het was echt een top soepje, er ontplofte gewoon een smaakbom in je mond.

IMG_0145

We vonden het wel spijtig dat er maar één amuse was, we hadden er toch zeker twee verwacht. Amuses vinden we altijd zeer leuk. Aan de hand van de amuses kunnen we afleiden hoe creatief de chefs zijn en hoe ze hun smaken combineren. Met één amuse is het wel wat moeilijk om te weten wat we moesten verwachten.

Als hoofdgerecht had mijn vriendin gekozen voor de suggestie van dag. Het was een stukje kabeljauwfilet met daarbij aardappelpuree. De vis was zeer correct gebakken en de aardappelpuree was zeer smeuïg. Een zeer geslaagd en mooi gerecht.

IMG_0148

 

Ik ben meer een vleesliefhebber dus koos ik voor het Speenvarken. Dit soort bereiding van het speenvarken heb ik alleen gezien in de chinese keuken. En Roger van Damme heeft daar een volledig andere twist aangegeven. Het vel was zeer krokant gebakken, echt een TOPPER. Daarbij serveert hij nog gelakt varkenswangetje, witte pens met nog wat seizoensgroentjes. Bijna vergeten, de barbecue voor het vlees was fenomenaal goed.

IMG_0150

Beide porties waren ruim voldoende voor ons.

Na het afruimen van onze tafel hebben we ongeveer 20 tot 30 minuten gewacht voor onze dessert. Het was het wachten waard.

Cosmo is het dessert dat mijn vriendin had gekozen. Het sprak ze direct aan omdat daar verschillende structuren van chocolade, citrus en passievrucht in zaten. Ze is dol op chocolade en passievrucht.

IMG_0176

Ik had gekozen voor Spectaculoos. Door verschillende spectaculaire foto’s van Spectaculoos dat ik op Facebook gezien had, wou ik die echt eens uitproberen. Wat er allemaal inzat kan ik mij niet echt meer herinneren. Het was wel een zeer zwaar dessert, ik had het dus ook niet volledig kunnen opeten.

IMG_0174

We eindigde onze culinaire verjaardagslunch natuurlijk nog met een zeer lekkere cappuccino.

IMG_0183

Het was een zeer geslaagde ervaring bij Het Gebaar. Roger van Damme’s desserten zijn echt allemaal stuk voor stuk kunstwerken. Spijtig dat je maar 1 amuse krijgt. Voor een sterrenrestaurant mag dat wat meer zijn. En de bediening was ook wel wat minder, niet echt attent en ze liepen daar allemaal rond met een ‘hoofdtelefoon’ om bestellingen door te geven of te ontvangen. Het oogt niet en zeker niet voor een sterrenrestaurant. Maar we keren zeker nog eens terug bij Het Gebaar.

#Foodspotted

Restaurant Het Gebaar
Leopoldstraat 24
2000 Antwerpen
GaultMillau: 18/20
http://www.hetgebaar.be

Foodspottedscore
Food: 17/20
Service: 7/10
Prijs/kwaliteit: 8/10

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.